HECTOR TELLEZ JR. – THE GREAT UNKNOWN

Artiest info
Website
facebook
Label: Mondo Mundo Recordings / Thirty Tigers

“The Great Unknown” is de titel van het debuutalbum van de Cubaanse blues- en rockmuzikant Hector Tellez Jr. die onlangs vanuit Havana, Cuba naar Nashville, Tennessee verhuisde. Hij is een muzikale ontdekking van Betty Malo, de mooie blonde vrouw van ‘The Mavericks’-frontman Raul Malo. Zij overtuigde haar zingende echtgenoot om zijn opnamestudio en platenlabel ‘Mondo Mundo Recordings’ ter beschikking te stellen van dit Cubaanse talent om er zijn eerste plaat op te nemen en op de markt te brengen.

Producer van het album was Barrett Martin met Raul Malo optredend als executive producer. Barrett Martin was in het verleden ook al producer van albums van een resem andere artiesten zoals o.a. ‘Screaming Trees’, ‘Queens Of The Stone Age’, Mark Lanegan, Mark Olson, ‘R.E.M.’ en ‘Therapy?’. Ook bij de muzikanten die Hector Tellez Jr. bij deze plaatopname hebben begeleid vinden we enkele bekende namen terug. Zo speelt Peter Buck van ‘R.E.M.’ op elektrische gitaren bij vijf van de twaalf tracks op dit album en ook de eveneens op vijf nummers meespelende Krist Novoselic kennen we als de bassist van de grungeband ‘Nirvana’. Verder speelt producer Barrett Martin als multi-instrumentalist op alle tracks mee op drums, Hammondorgel, piano en contrabas en Hector Tellez Jr. begeleidt zichzelf op akoestische en elektrische gitaar.

Het album “The Great Unknown” bevat twaalf zelfgeschreven songs die een dynamische mix van blues- en rockmuziek weerspiegelen. Op twee tracks zingt Hector Tellez Jr. in het Spaans, met name bij de songs “Todo Lo Entendi” en “Si No Fuera” (zie 2e video) waarin we de sound van ‘Queens Of The Stone Age’ menen te herkennen. In het wat rustigere nummer “Samurai” dat u op de eerste video kunt beluisteren brengt hij het liedje op een door elektrische gitaar bepaalde reggaedeuntje.

De grungerocksound domineert echter de meeste tracks op deze plaat zoals bij opener en eerste single “Silver Blue Jellyfish” en bij de nummers “Leave Me Lowdown”, “Where’s My Phone”en albumtiteltrack “The Great Unknown”. We krijgen ook enkele tracks waarin Hector Tellez Jr. zich in de richting van ritmische funk- en soulmuziek begeeft zoals in de nummers “Ten Million Ways” en “Todo Lo Entendi”. Er is zelfs plaats voorzien voor wat tragere rockballads met de songs “Lonely Road”, “If You Want to Come” en de door Peter Buck op mandoline begeleide albumafsluiter “The Greatest Fool”, een nummer dat net als de op een cumbia-ritme gebrachte song “Horse’s Skull” even goed op een nieuw album van ‘The Mavericks’ zou hebben kunnen staan.

(valsam)